Flaskekid

En gang i mellem kan der opstå en situation, der gør det nødvendigt at give sutteflaske. Man kan stå med vigtige avlskid efter en død ged eller en førstegangslæmmer med trillinger, som man gerne vil have godt i vej alle tre.

En ged giver ikke helt så meget mælk i første laktation, som den vil gøre efterfølgende.

Vi kan ikke nævne det for tit: Kid skal have råmælk inden for de første 6 levetimer – jo hurtigere jo bedre. Hvis egen mor ikke er til rådighed, er det altid en god idé, at have råmælk fra M3 geder i fryseren (fryses i små portioner).

Hvis uheldet er ude og du står med et afkølet, slapt kid skal kiddet have råmælk i maven, før du begynder at varme det op. Det kan evt. gøres med sonde, hvis kiddet ikke kan sutte.

Mælk til kid skal være 37-39 grader varmt og gives med en lammesutteflaske, som man køber i foderstoffen. Gedemælk fra fryseren eller komælkserstatning kan bruges. Hvis man har adgang til friskmalket komælk, kan det også bruges.

Flaskekid bliver meget prægede på mennesker, så det anbefales at lade flaskekiddene blive boende hos gederne og fodre dem der.

I starten er det lettest at sidde med kiddet på skødet. Man holder blidt om hovedet, åbner munden og stikker sutten ind. Klø kiddet i panden og bagi, for at stimulere sutterefleksen, som geden ville gøre. Nogen kid lærer det øjeblikkeligt, men især kid fra kødracerne kan være meget modvillige.

Her kommer vejledende mængder, men det afhænger naturligvis af kiddets størrelse og tilstand:

Første 24 timer: 30-50 ml råmælk hver 4. time.

2.- 4. dag: 60-100 ml mælk hver 4.- 6. time.

5.- 14. dag: 2 dl mælk 3 gange i døgnet. Gradvist stigende til

  1. – 4. uge: 4-5 dl mælk 2 gange i døgnet.
  2. uge til 10-12 ugers alderen: 6 dl mælk 2 gange i døgnet.

Kiddene skal have adgang til fint hø og halm fra starten og gerne et kidskjul med kalvefoder fra 3-4 ugers alderen.