Beskrivelse

Mohairged

Racens egenskaber
Mohairgedens primære formål er fiberproduktionen. Farven er altid hvid. Mohairen, som består hår og ikke uld, benævnes også hammen, og bruges til textilfremstilling.  Hammen (mohairen) vokser ca. 2,5 cm pr. måned og skal klippes af, når lokkerne er ca. 12 cm lange. Man skal derfor klippe sine mohairgeder 2 gange årligt.  Den årlige mohairproduktion er for en ged på 3 år og derover gennemsnitligt ca. 3,8 kg og for en buk i samme alder ca. 5,2 kg.

Kvaliteten af mohairen vurderes ud fra fiberdiameter (så lille som muligt), den samlede mængde mohair på dyret (så meget som muligt) og mængden af uønskede fibre kaldet kemp og medulation (så lidt som muligt). Mohairen skal være tæt og glansfuld når man åbner hammen. Ved vurdering af dyret som helhed tæller hammen 60% og eksteriøret 40%.

Vil man ikke selv stå for produktion af det afklippede mohair til f.eks. garn, kan man indlevere sin råmohair ca. hvert andet år til DGU. DGU sender råmohairen til Sydafrika, hvor den håndsorteres og sælges på auktion. Hver avler modtager en individuel opgørelse over den indleverede mohairs kvalitet og pris. De seneste år har der været en stigende afregningspris.

Man kan få mohairfiberen testet når dyret er ca. 16-18 mdr. – ved 3. klip. Hvis man vil vide mere om dette kan man kontakte Avlsudvalgs-Bestyrelsen for mohair, som man kan finde på DGU’s hjemmeside, hvor man også kan orientere sig om både indlevering af råmohair samt fibertest.

Mohairgeden er også en udmærket kødproducent. Selvom kødsætningen ikke kan måle sig med de rene kødracers, er kødet meget velsmagende og yderst fedtfattigt. Kødet er mørkere end lammekød.
Mohairgeden producerer kun mælk nok til deres kid, så her kan man ikke ”høste” et produkt.

Racens temperament
Mohairgeden er en venlig ged. Den har et roligt temperament og en stor tilpasningsevne. Læmningerne forløber som oftest uden hjælp. Det kan til tider være svært at se, om en læmning er nært forestående. Ofte kommer man i stalden efter få timers fravær, og så står der et fint lille kid, man ikke vidste ville komme den dag.

Da gedens ham udelukkende består af underhår (mohair) skal den altid have adgang til læ for regn, selv om den har lanolin i pelsen, som gør den vandafvisende.

Racens historie
Mohairgeden kom til Danmark i 1987 fra New Zealand.  De først importerede mohairgeder var af den austral-asiatiske type (AA)
Få år efter importerede vi den sydafrikanske mohairged (SAF), og i 1993 kom mohairgeder af Texas typen til TES).
Der er i dag ikke mange renracede dyr tilbage af de enkelte typer. Hovedparten af gederne er krydset med 2 eller alle 3 typer. Det enkelte dyrs typesammensætning angives på stamtavlen(hovedbogsbladet) som % af variantsandel.

 

 Engang var mohair kun for konger og sultaner.
Nu er den naturlig luksus for den bevidste forbruger.

 

Mohairgeder på græs

Mohairgeder på græs