Opstart

Her kommer nogle gode råd til dig, der skal til at have geder.

Start med at kontakte avlere af forskellige racer og tag ud og besøg dem, så du får valgt den rigtige race fra starten. Du får samtidig idéer og tips til din egen stald- og foldindretning.

Læs Kom Godt I Gang Med Geder. Du kan få den som et lille hæfte eller klikke på linket her på siden.

Når du holder geder, er det lovpligtigt at din besætning er registreret. Ring til CHR (Det Centrale Husdyr Register) på 70155015 og meddel at du skal have en gedebesætning på din adresse. Derefter får du et CHR-nummer, som er tilknyttet adressen.

Derudover skal du oprettes på www.webdyr.dk  Her skal du fremover registrere, når der kommer dyr ind og ud af din besætning. Det er også lovpligtigt. Hvis du derudover vil avle og har brug for at registrere dyrenes afstamning, skal du tilvælge WebdyrPlus.

Vi anbefaler, at du køber dyr i en M3-besætning. Læs om Maediprogrammet andetsteds på siden. Når du får dine dyr, overtager du sælgerbesætningens status, men kun når du husker at indsende ejererklæringen, som du kan finde link til på forsiden.

Husk at geder er nysgerrige dyr, som undersøger deres nye område. Et godt hegn fra starten er vigtigt. Kig også din gede-bolig grundigt efter med henblik på at undgå steder, hvor gederne kan sidde fast eller på anden måde komme til skade.

Køb altid mindst 2 dyr. Geder er flokdyr og det er dyremishandling at have én ged alene. Køb altid dyr, der er i familie f.eks. mor og datter eller to søstre. En større flok kid på 3-5 måneder er lettere at få til at gå i en harmonisk flok end hvis du bringer voksne dyr fra forskellige besætninger sammen.

Bed om at få en kopi af sælgers maediattest. Du skal også have et flytningsdokument fra sælger, som følger gederne på transporten og som du skal gemme i 5 år. Hvis du senere skal sælge geder fra din ejendom, skal du udskrive et sundhedsdokument. Du finder linket på forsiden.

Hav styr på foderet, før gederne kommer. Du skal have halm og evt. hø eller wrap hjem ligesom du skal bruge korn og kraftfoder. De fleste avlere giver gerne foder med til de første dage, så geden kender det. Sliksten, mineraler, foderskåle, høhæk og vandspand skal også være klar.

Hvis du anskaffer dig malkegeder, så sørg for at lære at malke, før gederne kommer hjem.

NYD DET! Du er lige starter på et helt nyt kapitel i dit liv og du vil opdage, at der går lang tid i stalden med at lære de nye geder at kende.

Meld dig ind i Dansk Gede Union og se de mange forskellige muligheder her er. Vi har mange spændende kurser og hyggeligt og lærerigt gede-samvær.

Overvej om der er et dyrskue i dit område, som du kan udstille dine geder på.

Og ring, hvis du har spørgsmål! Til sælger, Avlsudvalget for din race, Hovedbestyrelsen eller hvem som helst. Hellere en gang for meget end en gang for lidt.

TILLYKKE MED DINE NYE GEDER.