Gå til Dansk Gede Union forside

Gedekød - hvorfor nu det ?

 14-mar-2006

 

I næsten hele verden spiser man gedekød, og mange danskere har spist gedekød på rejser i udlandet. I Danmark er det heller ikke noget nyt fænomen, idet mange ældre mennesker kan berette om, at de har spist gedekød som børn på landet. Geden var dengang betragtet som "fattigmands ko", og mange familier havde et par geder tøjret i den nærmeste vejgrøft. Disse Landracegeder leverede mælk til den daglige husholdning samt af og til et kid til slagtning. Det har sikkert ikke været den store delikatesse dengang, men det er det nu, da vi har fået kødgeder i Danmark: Den Nubiske ged og Boergeden.

Den Nubiske ged har i mange år været leverandør af kød til de familier, der var så heldige at kende en avler. Men med Boergedens indførsel i 1993 kom der for alvor gang i produktionen af gedekød, og der er idag kødproducenter, der slagter over 100 geder om året - de fleste dog noget mindre.

Hvordan smager gedekød ?
Gedekød er finfibret og kan i struktur sammenlignes med kalvekød og vildt. Smagen afhænger af dyrets alder, idet ældre dyr smager af mere end unge dyr.

I de senere år har mange kokke prøvesmagt gedekød af forskellige racer. Boergeden og krydsninger, hvori den indgår, er en helt klar topscorer. Især krydsninger mellem Nubisk ged og Boerged har givet meget positive resultater. Kødet er saftigt og magert, med god mørhed og fin struktur.

Udenlandske undersøgelser viser, at gedekød er fattigt på både fedt og kolesterol.

Forsøg og prøvesmagninger har vist, at man får den bedste slagtekrop, ved at vente med at slagte til dyret er minimum 1 år - gerne ældre.
Kødet skal krogmodne i 8 - 14 dage alt efter alder. Ved at lade kødet modne bliver det mere mørt og opnår mere karakter i smagen.

Hvordan anvender man gedekød ?
Man kan anvende gedekød i næsten alle opskrifter på retter med svinekød, oksekød, lammekød og vildt. Blot skal man huske, at gedekødets fine struktur gør, at det hurtigt bliver mørt.

Kødgeder i Danmark har udgivet en kogebog, som i ord og billeder guider dig igennem udskæring af en hel ged. Kogebogen indeholder desuden over 120 opskrifter på retter med gedekød lige fra leverpostej og medister til sammenkogte retter og steaks.

En ged har en slagteprocent på over 50%. Det vil sige, at hvis man slagter en 1-års kastrat på 60 kg, får man mindst 30 kg kød i fryseren.

Vi har forsøgsvis finparteret en kastrat , som slagtet vejede 25 kg. Denne finpartering gav kød til omkring 70 måltider samt pålæg.
Kødprocenten er stor, idet der i omtalte dyr kun var 2,9 kg. ben.

Hvor kan man købe gedekød ?
De fleste køber hos en avler, de kender. Mange gårdbutikker har gedekød til salg, det samme har nogle få slagtere i landet.
DGU´s bestyrelse henviser gerne til kødproducenter i hele landet.
Mange kødproducenter viser gerne deres besætning frem, så du kan sikre dig, at dyrene har haft gode opvækstbetingelser.
Nogle kødproducenter sælger også gede-pålæg: Spegepølse, rullepølse, marineret skinke, leverpostej og paté. Pålægget er meget lækkert og en god fornyelse på frokostbordet.
Husk at sikre dig, at kødet er krogmodnet i mindst en uge.
Selvforsyning.

Med et par kødgeder i baghaven kan en familie holde sig selv med kød året rundt.
Husk, at dyrene skal have M3-status, hvis du skal ud og låne en buk til dine geder.